• Riaditeľské voľno

          • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna

            Dovoľte mi Vám oznámiť, že v súlade s ustanovením § 3 ods. 10 vyhlášky Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR č. 518/2010 Z.z. udeľujem Základnej škole s materskou školou, Školská 49, 010 04 Žilina dňa 17. 5. 2024

            riaditeľské voľno

            podľa § 150 ods. 5 zákona 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

            Riaditeľské voľno sa udeľuje z organizačných dôvodov – zabezpečenie Slávnostnej akadémie k 90. výročiu vzniku školy nasledovne:

            - Deti, učitelia a pracovníci MŠ elokované pracovisko J. Závodského a jedna trieda v budove ZŠ Školská majú riaditeľské voľno /neplatí pre deti a učiteľov MŠ, ktorí sa zúčastnia slávnostnej akadémie v Dome Odborov k 90. výročiu školy o 11:00 hod a o 15:00 hod/.

            - Žiaci ZŠ 1.-9. ročník /majú riaditeľské voľno s povinnosťou zúčastniť sa slávnostnej akadémie v Dome Odborov k 90. výročiu školy o 11:00 hod/.

            - Žiaci, učitelia ZŠ 1.-9. ročníka – účinkujúci na slávnostnej akadémii alebo zabezpečujúci organizáciu akadémie nemajú riaditeľské voľno v tento deň.

            - Prevádzkoví pracovníci MŠ, ZŠ a ŠJ majú riaditeľské voľno v tento deň.

            Prosím rodičov, aby si na tento deň zabezpečili starostlivosť o deti MŠ a ZŠ /mimo detí, ktoré účinkujú v programe slávnostnej akadémie/. Žiaci ZŠ majú povinnosť zúčastniť sa slávnostnej akadémie o 11:00 hod v Dome Odborov, odchod a príchod žiakov bude zabezpečený pod dozorom učiteľov /ZŠ s MŠ Školská 49 - Dom Odborov a späť/.

            Mgr. Eva Kubová, riaditeľka školy

          • ŽABKY - marec 2024

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŽABKY - marec 2024.

            V prvom jarnom mesiaci sme sa venovali knihám, ich tajomstvám a výrobe, literárnym žánrom aj dramatizácii rozprávok. Navštívili sme Krajskú knižnicu a odišli z nej aj s preukazmi čitateľov. Privítali sme jar s jej všetkými pútavými zmenami v prírode a pripravili sme sa na Veľkú noc.

          • SLNIEČKA - marec 2024


          • MAREC- MESIAC KNIHY , MEDZINÁRODNÝ DEŇ ŽIEN A EŠTE AJ VEĽKÁ NOC. TÉMY, KTORÉ BOLI VEĽMI ZAUJÍMAVÉ : ABY DETI POTEŠILI MAMIČKY VYROBILI IM KVIETOK. NAVŠTÍVILI SME MESTSKÚ KNIŽNICU, KDE NÁS PRIVÍTALA TETA KNIHOVNÍČKA NAŠA BÝVALÁ ŽIAČKA MŠ. BOLO TO VEĽMI MILÉ STRETNUTIE PO ROKOCH. DETI SI VYRÁBALI VLASTNÉ PREUKAZY, KTORÉ VYUŽILI PRI HRE NA KNIŽNICU. VYTVORILI SI SVOJU PRVÚ KNIHU DO KTOREJ SPOLU S RODIČMI NAPÍSALI VÍKENDOVÝ PRÍBEH, KTORÍ SI DETI SAMÉ ILUSTROVALI. TVORILI K ROZPRÁVKAM ROZPRÁVKOVÉ POSTAVY AKO MECHÚRIK KOŠŤÚRIK A INÉ. VYRÁBALI VEĽKONOČNÉ VAJÍČKA, ZAJKOV A ĎALŠIE. CHLAPCI SI UPLIETLI KORBÁČ, KTORÝ SI VYSKÚŠALI NA DIEVČATÁCH ZA ĆO OD DIEVČAT DOSTALI MAŠLIČKU. POCHUTNALI SI NA VEĽKONOČNÝCH MEDOVNÍČKOCH OD ADELKY. A AJ TENTO MESIAC SME MALI NAŠICH OSLÁVENCOV.

          • Zápis detí do materskej školy na školský rok 2024/2025

          • Riaditeľka Základnej školy s materskou školou, Školská 49 v Žiline po dohode  zriaďovateľom Mestom Žilina a v súlade so zákonom č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní ( školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov zverejňuje termín  podávania žiadostí na prijatie dieťaťa do materskej školy na školský rok 2024/2025.

            Termín podávania žiadosti : od 14. mája do 16. mája 2024

            Čas :      14. mája 2024 od 7.00 hod. do 18.00 hod.

                           15. mája 2024 od 7.00 hod. do 18.00 hod.

                           16. mája 2024 od 7.00 hod. do 18.00 hod.

            Miesto podávania žiadostí: Materská škola na ulici Juraja Závodského 16, vchod do kancelárie zástupkyne riaditeľky školy pre materskú školu je zo zadnej strany budovy - budovu je potrebné obísť z pravej strany.

            Spôsob podávania žiadostí:

            • osobné doručenie žiadosti v uvedenom termíne, privítame aj  účasť dieťaťa,

            Tlačivo žiadosti : Ziadost_na_predprimarne_vzdelavanie.doc

            Zákonný zástupca dieťaťa je povinný riaditeľke školy doručiť písomnú žiadosť podpísanú obidvoma rodičmi. Súčasťou žiadosti je potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast.

            V prípade, že sa jedná o dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, je potrebné k žiadosti a potvrdeniu o zdravotnom stave dieťaťa priložiť aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

            Podmienky prijímania detí na predprimárne vzdelávanie:

            Prijímanie detí na predprimárne vzdelávanie do materskej školy je limitované kapacitnými možnosťami materskej školy. Spravidla sa prijímajú deti, ktoré dovŕšili vek troch rokov, výnimočne je možné prijať aj dieťa, ktoré ešte nedovŕšilo vek 3 rokov, pokiaľ je voľná kapacita MŠ.

            Prednostne sa budú prijímať deti, ktoré :

                • k 30.8.2024 dovŕšia vek 5 rokov,  pre ktoré v školskom roku 2024/2025 bude plnenie predprimárneho vzdelávania povinné,
                • v školskom roku 2024/2025 budú pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania,
                • deti s právom na prijatie, t.j. deti, ktoré k 31.8.2024 dovŕšia 4 roky veku (uprednostnené budú deti zo spádovej oblasti).

            Okrem vyššie uvedenej zákonnej podmienky budú do našej materskej školy uprednostnené deti:

            • podľa spádu vo VZN mesta Žiliny (len deti, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné a deti s právom na prijatie),
              • ktorých súrodenci navštevujú a budú navštevovať materskú školu v školskom roku 2024/2025,
                • ostatné deti, v závislosti od voľnej kapacity, podľa veku od 4 do 3 rokov.

            Rozhodnutie o prijatí/neprijatí dieťaťa do  materskej školy bude zákonným zástupcom  doručené najneskôr do 30. júna 2024.

            Nakoľko odosielanie elektronických rozhodnutí cez e-schránku si vyžaduje identifikáciu zákonných zástupcov v databáze elektronických schránok, riaditeľka školy si môže od zákonného zástupcu na tieto účely vyžiadať jeho rodné číslo.

             

            Konzultácie a bližšie informácie Vám poskytne zástupkyňa RŠ pre MŠ na tel. č. 0911773304 resp. emailom rmilecova@zsmszavodie.sk.

             

             

            Dôležité upozornenie:

            Dôležité!

            Podľa § 144a školského zákona účinného od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie, vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa. Rodičia / zákonní zástupcovia  sa môžu dohodnúť, že žiadosť podpíše iba jeden rodič/ zákonný zástupca a rozhodnutie sa doručí iba jednému rodičovi/ zákonnému zástupcovi. K tomu je potrebné doručiť riaditeľke školy  spolu so žiadosťou aj písomné vyhlásenie, ktoré nájdete TU:  pisomne_vyhlasenie_podpisovanie_dorucovanie_rozhodnutia_5383_.pdf 

            V prípade, že zadováženie súhlasu – podpisu druhého rodiča/zákonného zástupcu na žiadosti je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou/ napr. dlhodobo v zahraničí.../ a je to v najlepšom záujme dieťaťa, rodič/ zákonný zástupca predloží riaditeľke školy čestné vyhlásenie, ktoré nájdete  TU: cestne_vyhlasenie_jeden_podpis_5382_.pdf

             

          • 2 % z dane

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

            • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

              Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Občianske združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

              Finančné prostriedky z minulého roka boli okrem iného použité aj na našu príjazdovú cestu v materskej škole.

               

              Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, nižšie je tlačivo, ktoré je potrebné následne odovzdať v škole alebo v materskej škole. 

              • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
              • skvalitnenie vybavenia školy a materskej školy.

            Mgr. Eva Kubová (riaditeľka školy), Juraj Randík (predseda občianskeho združenia).

          • ROZPRÁVKOVÁ NOC V MŠ

          • Aj tento rok sa do našej materskej školy prikradla Rozprávočka a priniesla nám popletené rozprávky, ktoré naše šikovné deti museli odhaliť. Našli v nich rozprávku Ako dedko ťahal repku a tiež rozprávku O pampúšikovi. Keď sme si rozprávky spoločne prečítali a zahrali, vyrobili sme si vlastného Pampúšika z naozajstného cesta. Tento Pampúšik nám však hneď na to ušiel do čarovného lesa. Zasvietili sme si lampášiky a vybrali sme sa ho hľadať. Pampúšik nás doviedol až k pokladu a preto sme mohli s dobrým pocitom naplniť svoje brušká a pokojne zaspinkať. Pozrite sa ako sa nám pri všetkých aktivitách darilo...

          • PRVÉ VÝROBKY Z NÁŠHO TECHNICKÉHO KÚTIKA

          • Volanie jari náš inšpirovalo k tomu, aby sme s deťmi začali tvoriť prvé výrobky v našom technickom kútiku. Deti si osvojili prácu s pílkou, brúskou, naučili sa rezať a samozrejme si po svojej práci aj upratať. Pred prvou aktivitou sme s deťmi podpísali "pracovnú zmluvu" ako s naozajstnými stolármi a pracovníkmi v dielni a potom sme sa mohli pustiť do práce. Naše prvé dielka nájdete pri vchode do budovy, tešíme sa ako nám budu pomaličky pribúdať. Práca v technickom kútiku je veľkým prínosom v oblasti rozvíjania jemnej motoriky, sebaobslužných činností, pracovných návykov a  v neposlednom rade aj matematických predstáv. Spýtajte sa detí ako jednotlivé predmety vyrábali, určite Vám to rady porozprávajú :-)

          • OZNAM-VEĽKONOČNÉ PRÁZDNINY

          • Vážení rodičia,

            počas školských veľkonočných prázdnin bude materská škola otvorená na dve triedy nasledovne:

            1. Deti zo slniečkovej a mravčekovej triedy budú mať výchovno-vzdelávaciu činnosť v triede SLNIEČKA (na poschodí oproti schodom)

            2. Deti zo žabkovej, lienkovej a kvietkovej triedy budú mať výchovno-vzdelávaciu činnosť v triede KVIETKY (na prízemí vľavo). 

            Prosíme deti zo žabkovej triedy, aby si nezabudli prezúvky a pohárik na vodu.

            Ostatné deti, ktoré sa do materskej školy v tomto čase nezapísali, budú automaticky odhlásené z obedov.

            Ďakujem. 

          • Žabky - február 2024

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Žabky - február 2024.

            Počas mesiaca február sme prostredníctvom vzdelávacích aktivít cestovali po vesmíre, prešli sa ulicami Žiliny a oboznámili sa s jej významnými budovami, navštívili historické centrum mesta, užili si veselý fašiangový karneval v pestrých maskách a to všetko v dobrej nálade.

          • MRAVČEKY - február 2024

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album MRAVČEKY - február 2024.

            Vo februári sme spoznávali tajomný vesmír, dozvedeli sme sa niečo nové o našej vlasti a už tradične v tomto fašiangovom období nechýbal karneval plný zábavy, tanca, smiechu a originálnych masiek.

          • LETNÁ PREVÁDZKA

          • Milí rodičia,

            chceli by sme Vás informovať, že materská škola bude podľa predbežných informácií zriaďovateľa v letných mesiacoch otvorená od 1.7.2024 - 31.7.2024 (vrátane). Tak ako vždy, prihlasovanie detí bude prebiehať najneskôr tri týždne vopred a v prípade akýchkoľvek zmien Vás budeme informovať.

            Ďakujem, 

            zástupkyňa RŠ pre MŠ.

          • Naša vynovená jedáleň

          • Už dlhšie sme sa pohrávali s myšlienkou, že steny v jedálni potrebujú ožiť, aby našim deťom chutilo ešte viac ako doteraz a čas trávený v jedálni, aby sa pre nich stal nie len užitočným, ale aj príjemným. Oslovili sme pani Haasovú, ktorá uči v základnej umeleckej škole a má u nás svojho synčeka a tá ochotne do tvorby tohto umeleckého diela zapojila okrem svojej milej kolegyne aj hlavnú autorku Tamarku.

            Z našej jedálne sa okrem iného stala aj príjemná oddychová zóna pre deti, kde im bude oveľa viac chutiť, budú sa cítiť ako na pikniku v krásnom rozprávkovom lese.

            Touto cestou sa chceme veľmi pekne poďakovať za ochotu a čas, ktorý boli ochotné venovať zveľadeniu našej materskej školy. 

          • Žabky - Nová synagóga Žilina

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Žabky - Nová synagóga Žilina.

            Dnes sme boli v krásnych priestoroch, ktoré sú plné histórie a umenia. Cieľom bolo nielen rozprávať sa s deťmi o histórii Novej synagógy, ale aj priblížiť im podoby súčasného umenia. Súčasťou boli aj otvorené kreatívne úlohy, ktoré naše žabky zvládli na výbornú.

          • KARNEVAL V NAŠEJ MATERSKEJ ŠKOLE

          • Dňa 13.2.2024 sa v našej materskej škole zišli všetky masky sveta! Nevedeli sme, kde máme skôr obrátiť svoj zrak. Deti si podujatie veľmi užívali, rodičia pre nich priniesli kopec občerstvenia a pani učiteľky deťom spríjemnili deň rôznymi zábavnými aktivitami a súťažami. Tu je pár momentov z dňa plného piesní, smiechu a zábavy :-)

          • ŽABKY - január 2024

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŽABKY - január 2024.

            Biely január sa prejavil, viac ako v prírode, v našich aktivitách. Venovali sme ich zmenám v prírode súvisiacich so zimou, spoznávaniu zvierat a význame starostlivosti o voľne žijúce vtáky, imitovali sme zimné športy a experimentovali so skupenstvami vody.

          • KVIETKY-JANUÁR

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album KVIETKY-JANUÁR.

            Tento mesiac bol venovaný zime a zimnému tvoreniu a radovánkam. Naučili sme sa niečo nové o zvieratách v zime, o zimných športoch, robili sme rôzne pokusy a skúmali javy ako mrznutie a topenie a naučili sme sa veľa nových vecí. Tešíme sa čo prinesú ďalšie mesiace s našimi kamarátmi.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Školská 49 Žilina
      • 0911 773 304
      • Juraja Závodského 16 010 04 Žilina Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje